Regionalne Centrum Informacji Europejskiej

Zapraszamy na stronę internetową punktu:

Regionalne Centrum Informacji Europejskiej

Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Katowicach powstało w ramach Programu Informowania Społeczeństwa o integracji Polski z Unią Europejską. PIS został zatwierdzony przez Polski Rząd 4 maja 1999 roku po uzgodnieniach międzyresortowych, konsultacjach z organizacjami pozarządowymi i zatwierdzeniu przez Komitet Integracji Europejskiej. Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Katowicach funkcjonuje w ramach ogólnopolskiej sieci RCIE mającej swe placówki we wszystkich obecnych i większości byłych miast wojewódzkich.

Uroczyste otwarcie RCIE w Katowicach miało miejsce w dniu 31 marca 2000, z udziałem gości Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej, władz Miasta, śląskich Szkół Wyższych lokalnych mediów i przedstawicieli organizacji związanych z Unią Europejską.

Zgodnie z założeniami Programu Informowania Społeczeństwa, podstawowym zadaniem RCIE jest informowanie obywateli o procesie integracji Polski z Unią Europejską. Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Katowicach za priorytetowe zadania przyjęło:

• Wspieranie procesu integracji europejskiej poprzez organizowanie i prowadzenie działań informacyjnych dotyczących problematyki europejskiej oraz członkostwa Polski w UE,
  • Informowanie o konsekwencjach integracji dla Polski i jej obywateli,
  • Realizowanie działań przygotowujących polskie przedsiębiorstwa do funkcjonowania w warunkach Wspólnego Rynku,
  • Realizowanie działań przygotowujących samorządy regionu do funkcjonowania w strukturach unijnych oraz do korzystania z funduszy pomocowych,
  • Kształcenie umiejętności współpracy ze strukturami europejskimi,
  • Przekazywanie wiedzy na temat instytucji europejskich, zakresie ich kompetencji i możliwości współpracy,
  • Umożliwienie dostępu do baz danych i zasobów informacyjnych unijnych przepisów i regulacji prawnych,
  • Przekazywanie wiedzy na temat aktualnego stanu negocjacji akcesyjnych,
  • Udostępnianie wyników badań polskiej opinii publicznej dotyczących przyszłego członkostwa Polski w UE,
  • Udzielanie pomocy w znalezieniu publikacji specjalistycznych z zakresu problematyki europejskiej, adresów palcówek, które działają na rzecz przystąpienie Polski do Unii Europejskiej czy Wyższych Uczelni oferujących studia europejskie,
  • Współpraca z lokalnymi mediami w zakresie dostarczania informacji o aktualnych wydarzeniach i problemach związanych z procesem integracji europejskiej.

W Regionalnym Centrum Informacji Europejskiej w Katowicach można bezpłatnie otrzymać:

• Teksty aktów prawa wspólnotowego
  • Publikacje informacyjne
  • Broszury, informatory, ulotki foldery

oraz bezpłatnie skorzystać z:

• Biblioteki i czytelni,
  • Internetu.

Regionalne Centrum Informacji Europejskiej w Katowicach zapewnia możliwość zdobycia i poszerzenia wiedzy na temat:

• Historii integracji europejskiej,
  • Instytucji europejskich,
  • Programów przedakcesyjnych i strukturalnych Unii Europejskiej,
  • Polityki regionalnej UE,
  • Przebiegu negocjacji Polski z UE,
  • Polityki Unii Europejskiej wobec poszczególnych grup społecznych, Kulturze krajów europejskich.